Bezoek aan Anna in Pilane

De provincie Bohuslän omvat bijna 280 kilometer van de Zweedse westkust en ligt net boven Göteborg. Op het eiland Tjörn (tevens gemeente Tjörn) vind je het landschapspark van Pilane. In dit gebied, waar je tevens oude graven vindt uit de Steentijd, worden ieder jaar bijzondere kunstwerken geplaatst. Enkele kunstwerken krijgen hier een vaste standplaats. Daaronder valt het imposante kunstwerk ‘Anna’ van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. Kenners van zijn werk herkennen het direct, want hij heeft meerdere kunstwerken gemaakt met een menselijk hoofd als thema. Vooral op heldere dagen steekt het witte hoofd af tegen de helderblauwe lucht.

Het beeld werd in 2016 geplaatst als onderdeel van de wisselende collectie en zou drie jaar blijven staan. In 2019 is het kunstwerk definitief aangekocht door het Pilane Heritage Museum. Het 14 meter hoge beeld moet een landmark worden voor de hele regio.

Van half mei tot eind september is er entreegeld verschuldigd, maar staan er een aantal bijzondere kunstwerken van diverse kunstenaars verspreid in het landschap. In de andere maanden is het gebied kosteloos te bezoeken, maar zijn er weinig kunstwerken aanwezig. Gelukkig heeft ‘Anna’ wel een vaste standplaats gekregen. Inmiddels hoort dit kunstwerk tot de grootste en mooiste kunstwerkenvan de wereld.

Meer weten over Pilane Heritage Museum?